1. Sociala medier börjar se mindre sociala ut
Grupper, listor och nichade communities gör att de sociala nätverken börjar kännas mer exklusiva. Anna får inte plats på någons nyskapade Twitter-konto och när bruset blir för högt i nätverket börjar användaren i större utsträckning dölja de som uppdaterar alldeles för ofta. Det kanske inte är mindre socialt, men vi lär oss att filtrera för att få ut kvalitet istället för kvantitet i våra nätverk.
2. Företag mannar upp
Det är ganska få företag som har säkrat resurser för att hantera sociala medier utöver något enstaka marknadsföringsinitiativ. Det finns dock amerikanska exempel på företag som satt hundratals personer att ge kundservice via Twitter. Det hanteras via ett anpassat system som håller reda på vilka som deltar i konversationerna. Det är en antydan om vad som kommer hända under 2010, företagen börjar se över vilka pengar som kan sparas på en mer effektiv kundservice via inflytelserik social teknik.
3. Sociala affärer som lek - fast på allvar
Det kommer nätverk som fokuserar på att göra användandet lokalt och mobilt. Samtidigt har det en spelliknande del som taggar den tävlingsinriktade användaren. Du stimuleras till och belönas för ökat deltagande, och får notifieringar som påminner dig om att dina vänner just i denna stund är nära att stjäla din eftertraktade ledarposition. När företag uppmanar till aktivitet inom deras interna eller externa nätverk kan de även lägga in en morot för att skapa lite mer tävlingsanda.
4. Ditt företag sätter riktlinjer för sociala medier
Om företaget du jobbar för inte redan har riktlinjer för sociala medier, med specifika regler för hur olika kanaler ska hanteras, så kommer det antagligen skaffa det nästa år. Den kommer innehålla allt från hur du ska bete dig som anställd till vad som anses vara konkurrens, du kommer se en officiell sammanställning över hur företaget betraktar sociala medier och ditt deltagande i det.
5. Mobilen blir en livlina för sociala medier
När uppåt 70% av företag i USA förbjuder sociala medier på arbetsplatsen medan försäljningen av smartphones ökar, så är det mycket troligt att anställda kommer försörja sitt behov av sociala medier via mobilen. Det som förr var rökpauser kan mycket väl bli social media-rast, så länge det ges tydligt tecket och IT-avdelningen inte övervakar det. Ett resultat av det kan bli fler och bättre mobila versioner av våra mest beroendeframkallande nätverk.
6. Dela med sig betyder inte längre att maila
Att enkelt kunna dela artiklar till Facebook eller Twitter blir en allt vanligare funktion på sajter. Det kommer att bli mer och mer välanvänt och så småningom ersätta e-postlistor. Och innehållsleverantörerna kommer med glädje hjälpa till med att skapa den typ av distribution som användarna efterfrågar.
måndag 18 januari 2010
Hur kommer det sociala medielandskapet utvecklas under 2010?
Etiketter:
community,
david armano,
dela,
facebook,
mobil,
riktlinjer,
trend,
twitter
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar