Sök i den här bloggen

tisdag 2 november 2010

Nätet får oss att umgås på nya sätt

Det rapporterades nyligen att ungdomar hellre umgås via internet än att träffas i verkligheten. Det är ett besked som säkert skrämde många, och väckte en hel del diskussioner. Relationerna som föds och/eller upprätthålls via olika typer av sociala medier, communitys, chattar, forum med mera, behöver inte vara sämre bara för att man inte träffas face to face.

Nej snarare kan de fördjupas, och människor som annars aldrig skulle ha träffats kan finna varandra via ett gemensamt intresse. Och dessutom brukar nätgemenskapen oftast kompletteras i att personerna även träffas fysiskt.

På microbloggen Twitter uppstod fenomenet tweetup. På Twitter hänger många människor som är vana vid, och trivs med att föra sina diskussioner i realtid, via nätet. Snabba kommentarer, delande av länkar och spridning av information står i centrum. Men twittrarna fann att de fastnade för vissa personer och en "er skulle jag vilja träffa"-känsla uppstår. Och Twitter + meetup (på svenska möte eller uppsamling) blev tweetup.

Nu samlas folk i sina olika städer, som ofta bara känner varandra via sina Twitter-namn, och umgås! Vi pratar ofta om sociala medier, men ganska mycket om annat också. Ibland dricker vi kaffe, ibland öl. Nätet är vår gemensamma nämnare, ja förutom att vi är människor också förstås, som agerer som människor alltid gjort. Vi kommunicerar.

Vill du se vad som skrivs om tweetup i Göteborg? Klicka här, du behöver inte ha ett Twitter-konto.

Bild: graur codrin / FreeDigitalPhotos.net

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar