Sök i den här bloggen

fredag 5 november 2010

Grundläggande Twitter, symboler, ord och förklaringar

På begäran tänkte jag göra ytterligare ett inlägg om Twitter. Lite om # och @ och vett och etikett i Twitterland var önskemålet. Jag ska göra mitt bästa.





The Basics:


@ är tecknet du sätter framför användarnamnet när du öppet vill skriva till en specifik användare. Personer som följer både dig och den du skriver till kan se meddelandet.

D är tecknet du sätter framför användarnamnet när du privat vill skriva till en specifik användare. Bara den du skriver till kan se meddelandet.

RT betyder ReTweet, det vill säga att du upprepar någon annans meddelande. Det kan vara ett sätt att skicka vidare meddelandet till de som följer dig eller visa att du håller med. Du kan även skriva din egen kommentar före eller efter det retweetade meddelandet, om det får plats på de 140 tecken du har att tillgå.

# kallas hashtagg och är ett sätt att placera ditt meddelande i ett sammanhang och göra det mer sökbart. Hashtaggar används ofta på till exempel evenemang där många twittrar om vad som händer (t.ex. #melodifestivalen) eller när man diskuterar ett välkänt varumärke (t.ex. #iphone)

Några tips:

Skriv bara det som är relevant för läsaren. Det kan vara Roligaste YouTube-klippet på länge! + länk eller 5 grymma recept på kladdkaka + länk. Däremot kan du hoppa över Nä nu åker jag hem, är så hungrig nu. Det är sällan intressant, undantaget om du heter Prinsessan Madeleine.

Kolla vilka som följer dig. Dels för att få veta om du vill följa dem, men även för att kunna anpassa budskapet efter målgruppen.

Var med i konversationen. Ju mer du ger respons på andras meddelanden, desto större chans att de intresserar sig för dina förehavanden.

2 kommentarer: