Sök i den här bloggen

tisdag 4 januari 2011

Vilken bild visar du på Facebook?

Var går gränsen mellan privatlivet och yrkesrollen? Det är frågan som alltid kommer upp i diskussionen kring sociala medier, och utan ett svar på frågan kommer många inte våga sig in på Facebook, Twitter och dylikt. Jag tror inte det finns ett svar, utan väljer istället att vrida lite på frågan:

Vad ska du använda sociala medier till och hur vill du uppfattas av andra?

För det är inte bara företag som behöver en strategi, detsamma gäller för privatpersoner. Och när du bestämt vad du ska ha dina sociala medier till så kommer du lättare kunna avgöra var gränsen mellan personligt och privat, samt privatliv och jobb, ska dras.

Aftonbladet skriver om hockeydomaren som la upp en karikatyrbild av profeten Muhammed. Han tänkte nog att han gjorde det som privatperson, men Svenska hockeyförbundet såg honom i sin yrkesroll.

Ta en funderare på det här du med! Gå in på din profil och kolla dina 10 senaste statusppdateringar, försök att läsa dem som om det var en person du inte kände. Kanske till och med som om det var en person du skulle anställa. Skriv ner vilka egenskaper du tror att den här personen har. Är han/hon glad eller butter, smart eller lite trög, ambitiös eller ögontjänare? Var ärlig nu! Och sedan är det bara att analysera, är det här de sidor av mig själv som jag vill framhäva?

För även om vissa hävdar att man måste få "vara sig själv" så är detta faktiskt internet. Det är offentligt, lagrat och sökbart and it can and will be used against you. Det är värt att ha tänkt till innan. Eller vad tycker du?

Image: Idea go / FreeDigitalPhotos.net

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar