Sök i den här bloggen

onsdag 15 september 2010

Hur använder du statusraden på Facebook?

Berättar du om vardagliga händelser, sprider roliga filmer, bedriver politisk kampanj eller kommenterar nyheter? Bra! Du använder din röst och din möjlighet att säga det just du har på hjärtat på en plats där många kan läsa och ta till sig det. Men vissa väljer att vara andras eko. Är det inte lite märkligt?

Vi har länge varit begränsade till traditionella medier. Tidningar, radio och tv där bara utvalda, journalister och experter får komma till tals.Den ”vanliga människan” har varit förpassad till insändarsidorna, och även där måste man komma igenom en redaktörs granskande blick.

Så kom de sociala medierna. Bloggarna, forumen och communities som Facebook. Och just Facebook med sin fritextruta där du kan skriva vad som helst och invänta dina vänners reaktion, har blivit ett obligatorium i flera miljoner svenskars vardag.

Men plötsligt så nekar vi den individuella friheten. Våra flöden svämmar över av identiska uppdateringar med allt från kärleksförklaringar till barn eller föräldrar, till politiska budskap, kompletterat med en uppmaning att kopiera och klistra in på sin egen profil. Det är ett enkelt sätt att uppdatera, det är texter som många kan känna att de stämmer in i. Men visst har du ändå din egen syn på saken? Ditt eget sätt att uttrycka dig? Ta vara på ditt utrymme på nätet, var dig själv istället för att kopiera andra.

1 kommentar:

  1. Hej Szofia,
    åh vad kul det var att träffa dig och alla andra idag. Hoppas vi ses fler gånger irl.

    hejhej,
    Annika

    SvaraRadera