Sök i den här bloggen

torsdag 3 juni 2010

Är Twitter som statusraden på Facebook?

Nja, inte riktigt. Här kommer en snabbguide till hur Twitter fungerar och hur du använder verktyget på bästa sätt.

Kom igång

Skapa en användare, förslagsvis med ett namn som är så likt ditt eget som möjligt för att du ska bli lätt att hitta. Har du ett inarbetat internet-alias så ska du självklart använda det.

Huvudfunktionen är att skriva uppdateringar i textfältet, det är dock begränsat till 140 tecken.

Twitter går ut på att ”följa” andra personer, och andra andra ska ”följa” dig. Du väljer vilkas uppdateringar du ska se, och andra väljer om de ska läsa dina uppdateringar. Här skiljer sig alltså Twitter från många andra communities där en kontakt oftast betyder att ni båda godkänner varandra i samma veva.

Vilka ska jag följa?

Vilka personer följer du via webbplatser idag? De flesta skriver ut på sin hemsida om de finns på Twitter. Börja med att lägga till dem. Sen kollar du på deras listor över vilka de följer. Troligtvis finns där fler personer som är intressanta för dig.

Hur ska jag få andra att följa mig?

Här gäller samma gamla sociala medie-regler som vanligt. Nämligen att du ska bidra med relevant innehåll. Om du inte är Britney Spears eller Barack Obama så kommer ingen vara intresserad av dina uppdateringar av typen ”Flingor till frukost, gott!” eller ”Dags att ta itu med jobbet som vanligt.

140 tecken räcker gott och väl till att dela med dig att jättebra innehåll. Länka, länka, länka. Dela med dig av dina egna blogginlägg, eller andras. Nyhetsartiklar, bilder, filmer, allts som du tror andra kan ha glädje eller nytta av. En länkförkortare som tinyurl eller bit.ly hjälper dig att utnyttja teckengränsen till max.

Tips och tricks

Använder du både Twitter och Facebook ofta, på både dator och mobil? Skaffa en klient istället för att logga in på twitter.com. TweetDeck och Seesmic är populära men googla gärna.

ReTweet, förkortat RT, är ett sätt att vidarebefordra det andra skrivit till de som följer dig. Du kan även lägga till en egen kommentar till det meddelade du retweetar.

Twitter-ord och -begrepp

Tweet = En statusuppdatering/meddelande
RT = ReTweet (se ovan)
DM = DirektMeddelande (kan bara läsas av mottagaren)
Tweeps = Twitter-kompisar
Tweetup = Sammankomst i verkligheten för Twitter-vänner
Hashtag = ett sätt att ämnestagga sin tweet, exempel #shiptogaza

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar