Sök i den här bloggen

måndag 7 juni 2010

Luddig gräns mellan privatliv och jobb, och det är okej!

Vad är ”privatsurf”? Det fanns en tid då det var hyfsat enkelt att skilja på arbete och privatliv på datorn. Sorry Banverket (och Aftonbladet) men så är inte längre fallet.

Blaskan skriver idag om hur Banverkets anställda under värsta snökaostider ”privatsurfade” flera timmar om dagen under arbetstid. Med privatsurf menas i artikeln allt från porr till Facebook. Jag skulle vilja göra en vill skillnad på dessa två företeelser. Porren går fetbort, det får du göra någon annan stans (om någonsin). Men det gör mig så klart olycklig att Banverket inte ser Facebook som en möjlig jobbplats. Min upplevelse av till exempel närliggande SJ är att deras personal borde vara mycket mer närvarande i sociala medier. Och då menar jag inte bara utsedda omvärldsbevakare, utan personal från alla enheter som behöver vara ute i nätverken för att lyssna av och visa engagemang.

Men Banverket är på väg mot ett helt annat håll. Enligt Viveka Dahl, Trafikverkets personaldirektör, ska snart allt privatsurfande på myndigheten omöjliggöras. Det är verkligen beklagligt att många stora företag och myndigheter tror att förbud och isolering är den rätta vägen. Då stänger man kommunikationsvägarna istället för att bredda dem, och ignorerar det faktum att väldigt få idag är beroende av en dator för att kunna surfa. Vad kommer härnäst, kanske blockera ut 3G-nätet på arbetsplatsen?

Sociala medier måste vara tillåtet, som en del av arbetet. Om det finns tydliga riktlinjer för hur och till vad det ska användas så behöver vi inte sätta bojor på våra kollegor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar