Sök i den här bloggen

måndag 18 januari 2010

Döden för marknadsföring i sociala medier

När vi då talar om den hypotetiska “döden för marknadsföring i sociala medier” så menas alltså när den typen av marknadsföring slutar vara en effektiv metod. De flesta som jobbar med sociala medier är ganska eniga om att marknadsföringen via de sociala nätverken ännu bara är i startgroparna. Så den här artikeln ska på inget sätt ses som en indikation på att fenomenet redan närmar sig döden.

Men den tar upp några punkter som det är värt att hålla ögonen på, för som med alla trender så förändras de med tiden. Och det kan bero på nya förutsättningar, begränsningar och till och med förändringar i användarens beteende. Samir Balwani tar upp detta i ett intressant blogginlägg, och nämner områdena nedan som det såväl marknadsförare som deras kunder ska vara uppmärksamma på, faktorer som skulle kunna leda till att marknadsföringen i sociala medier dör i förtid.

Dödsorsak 1: Villkoren
De fruktade villkoren kan mycket väl vara det som sätter spiken i kistan. Många sociala nätverk har insett vilken makt de besitter genom att förena företagens kunder. Flera tycker att de kan använda sina villkor på riktigt otrevliga sätt för att få företagen att betala för åtkomst till användarna. Och visst, det finns en poäng i det, men det måste vara inom vissa ramar. Företagen bör kunna gå med på att betala en mindre summa varje månad för att delta, men att sätta krav på annonsering och liknande skulle istället kunna leda till att företaget väljer att inte delta alls.

Dödsorsak 2: Spam
Marknadsföring i sociala medier handlar framförallt om förtroende. För att marknadsföringen ska ge effekter så måste mottagaren ha förtroende, inte bara för varumärket utan även för sociala medier i helhet. Om en användare regelbundet får tampas med spam så tappar de förtroende för plattformen och blir därmed även mindre benägna att lita på ett företag som närvarar där.

Dödsorsak 3: Varumärken
Det sorgligaste vore förstås om det är företagen som utplånar sina egna möjligheter. Som läget är nu är det bara ett fåtal företag som närvarar på den sociala webben och interagerar med sina kunder. Vad händer när alla hakar på vågen och vill vara med? Många företag kommer lockas att trycka ut de sedvanliga reklambudskapen istället för att engagera sig i att skapa kvalitetsinnehåll, vilket skrämmer bort användarna.

Dödsorsak 4: Förtroendeförändring
Sist men inte minst så kan det ju faktiskt hända att folk helt enkelt ändrar sig. Det kan komma en dag då användarna bestämmer sig för att de hatar affärer via Twitter och går över till en annan sajt där de bara interagerar som privatpersoner. Att kunderna får smak för något annat är alltid en variabel som kan förändra marknadsföringsmetoderna. Det är viktigt att företagen erkänner detta, eftersom det är en fördel att vara förberedd på förändringar. På samma sätt som företagen måste vara smidiga i att följa med trenden som går från traditionell marknadsföring mot marknadsföring i sociala medier, så ska man även ha fingret på pulsen för att se åt vilket håll det kan svänga härnäst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar